Promo Veinofytol juni 2021
Promo Folavit juni 2021

informatie

MAAK JE KLAAR VOOR DE IJSKOUDE DAGEN

22 december 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Eindelijk: daar heb je de winter terug. Met zijn kleine en grote pleziertjes. Van een warme thee rond de open haard, tot het genot van bergen afglijden op skilatten. Onze huid ziet er minder goed uit.  Zij wordt weer ruwer. Onze lippen dreigen weer pijnlijk te gaan vervellen. We geven je de beste middeltjes mee om te strijden tegen temperaturen die doen klappertanden. Zo kan je de winter in volle glorie verwelkomen.

Help, mijn huid begint te trekken en te steken

WAT IS ER MIS?

De koude verstoort de bloedsomloop. Daarvan is de huid altijd één van de eerste slachtoffers. Ze krijgt te weinig voedende elementen doorgestuurd. Daardoor wordt ze droger en ruwer. Bovendien heeft ze last van de temperatuurschommelingen tussen buiten en binnen. Bij een zeer gevoelige huid zorgt dat voor rode vlekken en irritatie. Ben je van plan om te gaan skiën? Zorg er dan voor dat je niet verbrandt.

HET OFFENSIEF TEGEN DE WINTER

 • Een eenvoudige hydraterende crème volstaat niet als het echt koud is, of als je skiet. Kies liever een rijkere, meer voedende crème. Die beschermt je huid veel efficiënter.
 • Heb je de neiging om puistjes te krijgen? Daarvoor bestaat er niet-comedogene make-up. Die hydrateert de huid nog voldoende. Zonder zo’n crème zou je acne wel eens erger kunnen worden.
 • Ontschmink jezelf zorgvuldig, met een speciale melk of olie. Gebruik geen zeep: die droogt je huid nog meer uit.
 • Ga je skiën? Gebruik dan een zonnecrème met hoge UV-bescherming. Op grotere hoogte reflecteert de sneeuw de zonnestralen extra hard. Dat verhoogt de kans op brandwonden.
 • Was je gezicht met lauw water. Heet water is geen optie. Ook al voelt dat misschien wel lekker aan wanneer je net uit de bittere kou komt, met heet water maak je je huid ook minder soepel.

Mijn huid is net schuurpapier

WAT IS ER MIS?

Je huid begint te lijken op de schubben van een krokodil. Schuurpapier is niet meer nodig, wrijf gewoon even met je benen. Hoe komt dat? Warme kledij is vaak synthetisch. Ze maakt de opperhuid droger en meer gevoelig. De lucht is in de winter ook al aan de droge kant, zowel binnen als buiten.  Al die factoren stapelen zich op.

HET OFFENSIEF TEGEN DE WINTER

 • Gebruik een zachte scrub. Die houdt je benen zijdezacht en soepel.
 • Vervang je dagelijkse bad of de schuimende gel door een reinigende olie. Die droogt de huid minder uit en verzorgt ze beter. Maar let op dat je niet uitglijdt door die glibberige olie.
 • In de winter is een hydraterende lichaamsmelk een luxe die je eigenlijk niet kunt missen.

Een plumeau op je hoofd

WAT IS ER MIS?

In de winter ziet je hoofdhaar sterretjes. Er hangt - letterlijk - meer elektriciteit in de lucht, en de lucht is sowieso droger. Je kunt niet de hele tijd met een muts rondlopen. Net daarom kan je je haar beter een degelijke behandeling geven.

HET OFFENSIEF TEGEN DE WINTER

Remedies tegen de droogte omvatten voedende shampoos, conditioners en hydraterende maskers. Zij brengen de luchtvochtigheid weer op het juiste niveau.

Heerlijk zachte handen

WAT IS ER MIS?

IJskoude temperaturen, geregelde wasbeurten: dat is moordend voor je handen. Erger nog: in de winter loop je het risico dat je handen en voeten bevriezen.

HET OFFENSIEF TEGEN DE WINTER

 • Draag zoveel mogelijk je handschoenen. Smeer een dun laagje crème vooraleer je ze aantrekt.
 • Om de opperhuid te hydrateren, smeer je voor je gaat slapen een dikkere laag crème.
 • Je voorkomt dat je handen en voeten bevriezen door ze warm aan te kleden. Zorg er wel voor dat schoenen en handschoenen ruim genoeg zitten. Neem af en toe een Schotse douche, waarbij je warm en koud water afwisselt. Dat bevordert de bloedsomloop.
 • Doe altijd rubberen handschoenen aan als je de afwas doet. Dat ziet er misschien niet uit, maar het is beter voor je handen. Want water en zeep zijn agressieve beestjes.

Kleine velletjes op de lippen

WAT IS ER MIS?

Op je uitgedroogde lippen komen velletjes te liggen. Het is heel pijnlijk als je die er - onbewust - aftrekt. Die velletjes zijn ook gewoon geen zicht! Bescherm dus ook je lippen tegen UV-stralen. Want lippen zijn hypergevoelig.

HET OFFENSIEF TEGEN DE WINTER

 • Eerste fase: begin niet op die velletjes te kauwen. Je riskeert pijnlijke kloven, die in de winter moeilijk te genezen zijn. Hoe werk je ze dan wel weg? Met een zachte scrub, speciaal voor het gezicht.
 • Insmeren, insmeren, insmeren. De lippen hebben geen zweetklieren en weinig talgklieren. Ze hebben sowieso verzorging nodig om niet uit te drogen. Smeer heel regelmatig een dikke laag balsem. Dat houdt je lippen zacht en gezond.
 • Zelfs je mond heeft ‘s nachts recht op een masker. Gebruik een dikke laag balsem. Laat die inwerken terwijl je slaapt. ‘s Morgens word je dan wakker met een heerlijke smile.
 • Laat sommige soorten lippenstift die de situatie erger maken links liggen. De longlasting-soort, bijvoorbeeld. Ben je helemaal weg van die leuke kleuren? Smeer dan een balsem in, bovenop de lippenstift. Of kies er eentje met een vettere structuur.
 • Bescherm en verzorg je lippen tijdens het skiën via een stick met een hoge UV-filter. Je mond die ontsteekt of verbrandt: zeer vervelend en verschrikkelijk pijnlijk.

HYPERTENSIE

22 december 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies


Laat de druk gerust wat zakken !

Je hebt aan de ene kant de behandeling die de arts voorschrijft. Die is bedoeld om je bloeddruk onder de 14/9 cm Hg te brengen en te houden. Maar langs de andere kant heb je heel wat andere middeltjes en gewoontes die je daarbij kunnen helpen. Leren hoe je je bloeddruk verlaagt, dat komt je de rest van je leven zeker van pas.

Wat is bloeddruk juist?

Het is de druk aan de binnenkant van je slagaders op twee momenten: het eerste cijfer duidt de druk aan wanneer het hart samentrekt, het tweede cijfer wanneer het hart ontspant. Die twee momenten zijn uitgedrukt in centimeter Hg, waarbij Hg staat voor kwik. Soms wordt er ook wel met millimeter Hg gewerkt.

De samentrekking van het hart heet de systole. Het systolische cijfer komt dus overeen met het hoogste cijfer. De ontspanningsfase heet dan de diastole, wat staat voor het laagste cijfer. Wanneer is je bloeddruk te hoog? Als in rust je systolische druk geregeld boven de 14 klimt, en je diastolische druk hoger ligt dan 9 cm Hg. Samen geeft dat de bovengrens van 14/9. Die grens is niet in steen gebeiteld. Er bestaat eigenlijk geen drempelwaarde waarboven het risico drastisch zou toenemen.

Wie loopt er allemaal risico?

Ongeveer tien procent van de Belgen krijgen de diagnose ‘hypertensie’. Maar waarschijnlijk ligt dat cijfer in werkelijkheid dubbel zo hoog, rond de 22 procent. Een derde van de mensen onder de 50 jaar heeft nooit - of heel zelden - zijn bloeddruk gemeten. Volgens de laatste voorspellingen zouden 3 miljoen Belgen tegen 2025 last hebben van een hoge bloeddruk.

Iedereen zou zijn bloeddruk moeten kennen

De aandoening krijgt wel eens de bijnaam “de geruisloze moordenaar”. De symptomen van een te hoge bloeddruk zijn redelijk algemeen: oorsuizingen, duizeligheid, hoofdpijn, gevoelens van druk op de borst, ... Tekenen die onduidelijk of vaag zijn.
Net daarom blijft hypertensie de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld. En dat terwijl er genoeg eenvoudige oplossingen en efficiënte medicijnen in omloop zijn om een hoge bloeddruk te behandelen. Hypertensie is een risicofactor bij zestig procent van de beroertes (ook wel cerebrovasculaire ongelukken genoemd) en bij de helft van de hartspierinfarcten. Elk jaar worden in België ongeveer 15.000 sterfgevallen toegeschreven aan hypertensie. Daardoor is het in ons land de tweede belangrijkste doodsoorzaak, na roken. Bovendien gaat hypertensie vaak gepaard met andere aandoeningen: een te hoge cholesterol, een te hoge bloedsuikerspiegel, overgewicht, roken, stress, … In dat geval zijn de gevolgen nóg erger. Redenen genoeg om iedereen aan de bloeddrukmeter te krijgen. Vraag aan je arts om het geregeld even te checken. Ben je ouder dan 40? Meet je bloeddruk dan minstens één keer per jaar.

Negen eenvoudige trucjes om je bloeddruk te verbeteren

 1. Laat het zoutvat links liggen

Volgens de Belgische Cardiologische Liga “zouden er jaarlijks wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen doden door hartaandoeningen kunnen worden vermeden als we met zijn allen onze consumptie van zout zouden halveren”. We eten gemiddeld 9 tot 10 gram zout per dag, terwijl dat eigenlijk nooit meer dan zes gram zou mogen zijn. Hoe doe je dat, je zout halveren? Verban het zoutvat uit de keuken. Zet het niet op tafel. Beperk alles wat extra zout bevat, zoals blikvoeding en industriële kant-en-klaarmaaltijden. Kies voor verse of bevroren producten, die niet bereid zijn. Als je sowieso groenten in blik gebruikt, laat die dan uitlekken en spoel ze achteraf. Koop geen voeding met verborgen zout: soepjes uit een zakje, sauzen, blokjes bouillon, vlees en alle fijne vleeswaren, gerookte vis, ... Vermijd kaas, en dan vooral zoutbommetjes als roquefort, feta, edam, gouda, gesmolten kazen, … Om een voorbeeld te geven: in 100 gram droge worst zit maar liefst 5 tot 6g zout. Om je huisgemaakte gerechten wat te pimpen, kies je best kruiden: Provençaalse kruiden, komijn, tijm, … Pas op met kruidenmengsels: slamix, kippen-kruiden, couscouskruiden, … Ook mosterd en sojasaus bevatten veel zout. Om te weten hoeveel zout een product bevat, bekijk je gewoon even het etiket. Sommige producenten laten het na om de hoeveelheid (keuken)zout - ook wel natriumchloride - per 100 gram te vermelden. Ze vermelden alleen het gehalte aan natrium. Weet dan dat 1 gram natrium gelijk is aan 2,5 gram zout.

 1. Gooi de asbak buiten

Roken blijft volgens cardiologen het zwarte beest van de gezondheid. Nicotine verhoogt de druk in de slagaders en laat je hart harder werken. Je loopt trouwens ook gevaar als je zelf geen sigaretten rookt, maar je omgeving wél de hele dag loopt te paffen. Passief roken verhoogt je kans op een hartinfarct met dertig procent.

 1. Verzoen je met je weegschaal

Als het de enige factor is, vormt overgewicht of obesitas op zich weinig gevaar. Maar als je het combineert met andere aanvallen op een gezonde levenshygiëne, wordt overgewicht een belangrijke trigger voor een hoge bloeddruk. Goed nieuws voor als je weegschaal geregeld te ver doorslaat: je hoeft helemaal geen tientallen kilo’s af te vallen om het risico te verminderen. Door tien procent van je gewicht te verliezen verbeter je al heel wat aspecten van je gezondheid, zoals de bloeddruk of de cholesterol.

 1. Beweeg

Geen tijd om te sporten? Alleen al een dagelijks wandeltochtje van minstens een halfuurtje verbetert de bloedcirculatie. Dat komt neer op ongeveer 8000 tot 10.000 stappen. Ga te voet naar je werk of stap één halte vroeger van de bus, neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto zo ver mogelijk, ... Trek je gymschoenen aan en zet tegelijk je hoofdtelefoon op: je fysieke inspanningen krijgen een boost tegen een muzikale achtergrond.

 1. Ssst… Geef je oren rust

De wetgever heeft geluidsoverlast op het werk de laatste decennia flink aan banden gelegd. Maar in onze vrije tijd doen we uiteraard wat we willen. En dan zetten we jammer genoeg het volume loeihard. Tijdens concerten, via de hoofdtelefoon, in het verkeer: onze oren krijgen het geregeld zwaar te verduren. Zelfs een gedempte klank of een geluid dat draaglijk lijkt, verhoogt soms de spanning. Om overlast te voorkomen, draag je best oordopjes van schuimrubber. Die verminderen de geluidsintensiteit met ongeveer 20 decibel en filteren de hoge frequenties. Geef je oren geregeld absolute rust.

 1. Schakel over op groen

Drie keer per dag groenten en fruit eten volstaat nog altijd om het risico op een overlijden door hart- en vaatziekten met een derde te verminderen. Naast vele vezels, bevatten sommige planten ook essentiële voedingsstoffen voor hartfunctie en bloeddruk. Zo is magnesium een spierverslapper die ook stress bestrijdt. Magnesium is te vinden in verschillende soorten bonen (kikkererwten, witte bonen, linzen, ...), bananen, aardappelen, spinazie, ...

 1. Wit is altijd aan te raden

Zet dagelijks drie magere melkproducten op je menu. Eén gram calcium per dag zou helpen om de wanden van de slagaders soepel te houden. Met kaas is er wel een probleempje. Ze zijn dikwijls rijk aan dierlijke vetten, die te vermijden zijn bij overgewicht of hoge cholesterol. Wat kies je dan wel? Melk van olierijke noten: amandelen, hazelnoten, … Die zijn van nature rijk aan calcium. Soja- of rijstmelk verrijkt met calcium: dat zijn ook aanraders. Net als calciumrijk water. Daarbij kan je zelfs een nulletje schrijven achter de hoeveelheid calorieën.

 1. Neem je tijd om te ontspannen

Staren naar een aquarium waarin visjes vredig zwemmen verlaagt traag maar zeker de bloeddruk en het hartritme. Dat constateerde de Amerikaanse professor Aaron Katcher, na een onderzoek bij mensen met een normale en een te hoge bloeddruk. Ook al is stress nooit de oorzaak van hypertensie, het kan de situatie wel erger maken. Dagelijks twintig minuten ontspannen betekent al een verbetering. Aan jou de keuze om te gaan voor yoga, sofrologie, hypnose, …

 1. Drink met mate

Drie glazen alcohol per dag voor vrouwen en drie tot vijf glazen voor mannen: het verdubbelt de kans op een hoge bloeddruk.

Belgische Cardiologische Liga: www.liguecardioliga.be/nl/
Belgisch comité ter bestrijding van hypertensie: www.mybpmatters.be/nl

CORONALERT

30 september 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Wij hebben de app Coranalert gedownload! En jij ?

Met Coranalert bescherm je jezelf en je geliefden en wordt je privacy volledig gerespecteerd.

Aarzel dus niet om deze app te installeren en zo elkaar te beschermen !

Meer info : https://coronalert.be/nl/

13 TIPS OM EVEN TE ONTSPANNEN…

01 september 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

… TIJDENS JE WERK !

Zo’n maandje geleden, schatten we. Toen was de enige bron van stress: de keuze tussen mojito of pina colada of wel of niet zonnen? Maar vandaag zijn we alweer aan het werk. Dossiers uitpluizen, vergaderingen voorbereiden, verslagen opstellen,.. Hoog tijd om even snel wat goede gewoontes aan te kweken, voor je jezelf in een-twee-drie opbrandt.

1. Verwacht het onverwachte

Een overzichtelijke, gestructureerde planning is de eerste stap in een succesvol time management. Zo krijg je alle to do’s op tijd afgewerkt. Maar een té lange todo-list, daarvan zakt de moed je dan weer in de schoenen. Hoe zorg je ervoor dat je met volle goesting tóch vooruit geraakt? Wissel je taken af. Nu eens een opdracht waarvan je meteen het resultaat ziet (je mailbox legen, een mail schrijven, een factuur maken,), dan weer een werk van langere adem. Een lijvig dossier, we zeggen maar wat. Stel ook een planning op met duidelijke deadlines : wat moet je wanneer hebben afgewerkt? En vergeet zeker niet om af en toe in een blanco balkje te voorzien. Vergaderingen lopen uit, files kán je niet inplannen, fijne lunchgesprekken met een collega wil je niet abrupt beëindigen, …

2. Hou de mailbox dicht

Laat je mailbox niet voortdurend open staan. Kijk gewoon eens om de twee tot drie uur, en doe dat dan meteen grondig. Stuur mails, beantwoord vragen en organiseer je mailmappen.

3. Ontdek je persoonlijke trekjes die je nodeloos tijd kosten

Voortdurend je GSM in de gaten houden, je facebook checken – ook al is het maar ‘heel eventjes’ –, geregeld een praatje slaan met collega’s, de lokroep van de snoepautomaat niet kunnen weerstaan. Het brengt allemaal je planning en je concentratie in gevaar.

4. Filter storende geluiden met oordopjes

Een tiental jaar geleden – en eigenlijk nu ook nog – zweerden bedrijfsarchitecten bij de open workspace. Ideaal voor de communicatie, maar nefast voor de concentratie. Dat permanente achtergrondgeluid eist zijn tol: verlies van efficiëntie, vermoeide zintuigen, tot zelfs fysieke uitputting. Wat mag de stilte voor jou kosten? In de supermarkt vind je goede oordopjes aan vijf euro. Zij filteren het geluid, zonder je van de omgeving af te sluiten.

5. Durf ‘nee’ zeggen

Een van de uitdagingen op de werkvloer is ‘nee’ zeggen. Je voelt je al snel schuldig aan luiheid. Maar wat is het alternatief? Met een ‘ja‘ beland je al snel in gevoelens van frustratie en agressie. Denk dus twee keer na voor je ‘ja’ zegt, dan rolt die ‘nee’ al heel wat gemakkelijker uit je mond. Oefen alvast, zodat je volgende sleutelzinnetjes – beleefd maar duidelijk – als antwoord klaar hebt «Dat hoort niet tot mijn takenpakket, en ik ben er trouwens ook niet de geschikte persoon voor. Sorry !»

6. Neem afstand

Is je overste vandaag de kruising tussen een pitbull en een brombeer? Er is geen enkele aanwijzing dat jij daarvan de oorzaak bent. Misschien is hij of zij wel met het verkeerde been uit bed gestapt. Zelfs al gooien ze je een hele waslijst concrete verwijten naar het hoofd, probeer niet meteen in een verdedigende kramp te schieten. Ga niet in op foute en destructieve commentaar.

Vraag gewoon eerst rustig om een persoonlijk gesprek. Want aan elk verhaal zijn minstens twee kanten.

7. Gaan met die banaan

Als je langdurig onder stress komt te staan, geraken je reserves aan magnesium op. Daarvan word je angstig en zenuwachtig. Van magnesiumtekort krijg je zelfs spierpijn. Zorg ervoor dat je die reserve weer aanvult: volkorenbrood, granen, zwarte chocolade, bananen, noten (amandelen, hazelnoten), peulvruchten,.. Of je gaat naar de apotheker voor goed gedoseerde voedingssupplementen.

8. Werk de druk weg

Heb je al ooit van palmeren gehoord? Daarmee vind je meteen de rust van de dalai lama achter je bureau, zonder dat je zelfs recht hoeft te staan. Plaats een handpalm op elk oog en sluit je vingers zodat je in de totale duisternis terechtkomt. Doe dat een paar minuten na elkaar, en zolang je denkt dat je het nodig hebt.

9. Geniet meer van je pauzes

Heb je eindelijk een paar minuten tijd voor jezelf? Blijf dan niet hangen rond de koffiemachine. Bewegen is de boodschap! Loop de trap af, haal een frisse neus bij het raam, of loop naar buiten voor een korte wandeling. Je hersenen hebben nood aan lucht. En jij toch ook!

10. Volg je bioritme

Je bent zo’n 2,5 uur na je maaltijd intellectueel en fysiek op het hoogtepunt van je kunnen. Dat is een puur lichamelijke realiteit. Dus ben je op je best op twee momenten van de dag: rond 10 uur, en rond 15 uur. Programmeer tijdens die momenten de taken die het meeste concentratie vergen: studeren, memoriseren, nadenken,,..
Tussen 13 uur en 15 uur begin je de namiddag met de handrem op. Het maakt trouwens niet uit of je nu een heel menu afgewerkt hebt, of gewoon een appel at als lunch. Tokkel wat op je computer, klasseer je mappen, beantwoord wat minder belangrijke mails. Enfin, allemaal dingen waarbij je je intellectueel weinig inspant.

11. Geeuw eens goed door

Geeuwen is een ademhalingsreflex. Je kunt het doen op commando: begin met een geeuw na te bootsen, en de rest volgt vanzelf. Het ontspant je bijna onmiddellijk en het kost je geen cent. Het enige risico: de besmettelijkheid. Binnen de kortste keren zit iedereen op kantoor te geeuwen.

12. Adem... met al je longen

In gespannen toestand adem je oppervlakkig. En daar heeft je lichaam weinig aan. Wat is dan een goede ademhaling? Je zit rustig en ontspannen, je ademt diep in en je laat je onderbuik zwellen. Laat dan zachtjes los, alsof je op een strootje blaast. Tot alle lucht weg is. Een bewuste, volledige ademhaling verzacht de spanning in spieren en zenuwen.

13. Denk ook eens aan granules

Michèle Boiron is een homeopathische apothekeres. Ze legt uit: “In eerste instantie kan je homeopathie overwegen bij angsten of bij ontwenningsverschijnselen op medicijnen. Geraak je verlamd door de stress? gelsemium.
Voor de hyperactieven is er dan weer: argentum nitricum.
En voor de overgevoeligen die instant wisselen tussen lachen en huilen: ignatia.

ONLINE : Tips om de negatieve gevolgen van stress te vermijden: www.voelje goedophetwerk.be  

REUMA TREFT …

01 september 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

... NIET ALLEEN SENIOREN!

Wie heeft last van reuma?

Iedereen. Zelfs jongeren. Bepaalde inflammatoire aandoeningen steken vanaf 20 jaar de kop op. Bij ouderen ligt het percentage uiteraard hoger. Maar gelukkig kan je de gevolgen ervan op eender welke leeftijd indammen.
Drie miljoen Europeanen - waarvan twee procent Belgen - lijden aan chronische inflammatoire aandoeningen. Wanneer je die aandoeningen niet behandelt, beginnen gewrichten te vervormen en pijn te doen. Erger nog : je wordt gedeeltelijk invalide, zeker als de vingers of de knieën aangetast zijn. De aandoening kan alle kraakbeen treffen, over het hele lichaam :  nek, schouders, heupen, polsen, knieën, voeten. De aandoening doet traag maar zeker haar werk, soms gespreid over tientallen jaren. Jammer genoeg zeggen de eerste tekenen soms weinig. Dan doet de inflammatoire aandoening eerder denken aan een virale infectie, waardoor je een bezoek aan de reumatoloog uitstelt. Ook de diagnose laat dan lang op zich wachten.

Red je kraakbeen!

Symptomen duiken vaak symmetrisch op, aan beide polsen, handen of voeten. Je hebt last van pijn, zwellingen en stijfheid. Die treden vooral ‘s morgens op, maar soms word je ook ‘s nachts wakker. Als je vanaf de eerste crisissen medicatie neemt en zo de eerste letsels voorblijft én als je die medicatie langere tijd blijft innemen, dan blijft de pijn beperkt. De gewrichten geraken dan ook niet vervormd. Maar als je de ontsteking niet behandelt, verdwijnen gewrichten en beenderen beetje bij beetje. Na verloop van tijd verzwakt het gewrichtskapsel en gaan de pezen zich verplaatsen, waardoor je vervormingen krijgt die invaliditeit veroorzaken.

Van pijnstillers tot chirurgie

Pijnstillers en ontstekingsremmers lijken dan wel verleidelijke medicatie, je moet ze altijd innemen op voorschrift van uw arts of advies van uw apotheker. Hun potentiële bijwerkingen zijn namelijk te gevaarlijk. Wat blijft er verder over als behandeling? Als we het over zwaardere vormen hebben, kan uw specialist TNF-blokkerende geneesmiddelen overwegen. Dat is biotechnologische medicatie die de symptomen behandelt en de gewrichten beschermt. Het ultieme paardenmiddel ? Artrose-chirurgie. Daarin vervang je je gewrichten door prothesen. Dat levert uitstekende resultaten op… voor een tijd. Want zo’n prothese gaat gemiddeld tien tot vijftien jaar mee. Een prothese vervangen is bovendien op technisch vlak niet evident. Wat brengt ons de toekomst ? Alle hoop is gericht op de transplantatie van cellen die het kraakbeen weer doen aangroeien. Maar tot dat lukt, blijft reuma een ongeneeslijke ziekte.

Iedereen rechtstaan!

Zonder therapie worden sommige elementaire bewegingen voor iedereen van ons heel wat lastiger : bukken, een gewicht heffen, fruit of groenten snijden en schillen, rechtop blijven staan in bus of tram, een karton melk openen. Dat lijkt allemaal niet erg. We voelen ons niet ziek. Maar het proces is vaak onomkeerbaar. De ene dag lijk je nog alles te kunnen. De dag erop blijken diezelfde bewegingen plots onmogelijk. Dat stuit dan weer op onbegrip van naasten. Regelmatige fysieke oefeningen bevorderen de mobiliteit van je skelet, op voorwaarde dat je ze ook inplant wanneer je weinig last hebt van je ontstekingen. Je hoeft daarbij geen olympische medailles na te streven: gewoon dagelijks wat gaan wandelen, gaan zwemmen of gaan fietsen. Dat is goed voor de gewrichten, omdat bijvoorbeeld de fiets het gewicht van je lichaam opvangt. Wat nog ? Yoga stimuleert je soepelheid. Kinesitherapie bevordert de beweeglijkheid en vermindert de pijn, zeker als je oefeningen in het water doet. Bewegen heeft trouwens nog voordelen: je produceert er endorfine en serotonine mee, hormonen die je gelukkig maken en pijn verzachten.

Kleine veranderingen voor grote verbeteringen

Als gewrichten minder beweeglijk worden en meer pijn beginnen doen, moet je dagelijks je creativiteit aanspreken voor de bewegingen die vroeger vanzelfsprekend waren. Ergotherapeuten en patiëntenverenigingen geven je daarbij geweldige tips. Wat dacht je van een notenkraker om een fles te openen ? Of een aansteker gebruiken, in plaats van lucifers ? Ze raden ook aan om orthesen te dragen, braces die gewrichten immobiel maken, de pijn verlichten en vervormingen helpen voorkomen. En ten slotte heb je nog tal van technische hulpmiddelen, te verkrijgen bij de apotheek of bij bandagisten.

Tips om te delen

Soms zijn zelfs de simpelste bewegingen onhaalbaar geworden. Knijpen met duim en wijsvinger, grijpen met de hand of zware voorwerpen verplaatsen. Hier een paar slimme tips die we vonden bij patiënten-verenigingen :

 1. Alle soorten scharen doen pijn aan de handen van mensen die met reuma kampen. Gebruik zo veel mogelijk elektrisch materiaal of rolscharen, zoals wanneer je een pizza snijdt.
 2. Vervang deurklinken waaraan je moet draaien door klinken die je naar beneden drukt.
 3. Wikkel een moussen antislipbuisje rond de steel van je bestek. Dat maakt het gemakkelijker om te eten.
 4. Gebruik een kookmand in je kookpotten. Zo moet je alleen maar die mand opheffen, gevuld met groenten of vis. De zware kookpot met kokend water laat je gewoon staan.
 5. Koop stekkerdozen met schakelaars. Dan hoef je niet telkens de stekker uit het stopcontact te trekken.
 6. Kies een elektrische tandenborstel met een groot handvat.
 7. Moeite met tandpasta ? Schaf een tandpastaverdeler aan die je aan de muur hangt.
 8. Potjes met medicatie zijn soms moeilijk te openen. Vraag aan de apotheek om ze over te gieten in een kartonnen doosje.

Bron: De juiste handelingen aanleren, technische hulpmiddelen leren gebruiken, inflammatoire artritis, uitgave Vivio - www.reumanet.be*
* Reumanet verenigt de organisaties van reumapatiënten. Het heeft als doel: informatie leveren, solidariteit creëren tussen patiënten en betrokkenen, de medische wereld sensibiliseren, aandoeningen beter leren kennen die nu bij het grote publiek én de politiek nog ongekend zijn.

INFO COVID-19

12 mei 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Hoe een chirurgisch mondmasker gebruiken ?

Door het dragen van een chirurgisch mondmasker beschermt u uw omgeving, vooral indien u besmet bent. Draag het masker enkel waar het verplicht is (bijv. op het openbaar vervoer) of als het noodzakelijk is (bijv. als er niet voldoende fysieke afstand kan worden gehouden, indien u in contact komt met kwetsbare personen, als u ziek bent).

X : Gebruik het chirurgisch mondmasker NIET als bescherming als u een geïnfecteerd persoon moet benaderen of verzorgen.

Hoe zet je het mondmasker op en af ?

 • Was uw handen grondig met water en zeep voordat u het masker aanraakt. Kun je je handen niet wassen, desinfecteer ze dan.
 • Controleer of het masker in goede staat is. Vertoont het masker vlekken of gaten, gooi het dan onmiddellijk weg in een gesloten vuilnisbak.
 • Houd het masker vast met de metalen of verstevigde kant bovenaan en de binnenste (witte) kant naar u toe. Plaats het masker tegen uw neus, mond en kin en knijp het metalen deel op uw neus goed aan tot dit volledig aansluit.
 • Rek nu het masker zo uit dat het je neus en kin volledig bedekt (zorg dat er geen opening is tussen het masker en je gezicht).
 • Als je het masker eenmaal hebt opgezet, raak het dan niet meer aan.
 • Glijdt het masker af of zit het niet goed meer vast, raak dan alleen de zijkanten aan, pas de touwtjes aan of plaats het opnieuw. Desinfecteer of was nadien grondig je handen.
 • Verwijder het masker via de elastiekjes of touwtjes zonder de buitenkant van het masker aan te raken. Gooi gebruikte maskers weg in een gesloten vuilisbak.
 • Desinfecteer of was nadien grondig je handen.
 • Draag hetzelfde masker maximum 8 uur. Is het masker vochtig of vuil vervang het dan eerder.

Wat als u het masker tijdelijk wil afzetten ?

 • Laat het over één oor hangen of bewaar het op een propere plaats of stop het in een papieren zakje (bijv. een enveloppe) voor eigen gebruik.

X : Stop het NIET in je jaszak of tas.

! : Vermijd zoveel mogelijk om het masker te vaak op en af te zetten. Draag het masker nooit onder uw neus of kin (! Risico op besmetting !)

INFO COVID-19

12 mei 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Hoe een stoffen mondmasker gebruiken ?

Het dragen van stoffen mondmaskers beschermt vooral uw omgeving. Draag het masker enkel waar het verplicht is (bijvoorbeeld op het openbaar vervoer) of als het noodzakelijk is (bijvoorbeeld als er niet voldoende fysieke afstand kan worden gehouden, indien u in contact komt met kwetsbare personen, als u ziek bent, in het bijzijn van anderen).

X : gebruik het stoffen mondmasker NIET als bescherming als u een geïnfecteerd persoon moet benaderen of verzorgen.

Hoe zet je het mondmasker op en af ?

 • Was uw handen grondig met water en zeep voordat u het masker aanraakt. Kun je je handen niet wassen, desinfecteer ze dan.
 • Neem het masker vast bij de elastieken of touwtjes.
 • Plaats het masker op uw gezicht en zorg ervoor dat het uw neus en kin goed bedekt (er mag geen ruimte zijn tussen masker en gezicht).
 • Als je het masker eenmaal hebt opgezet, raak het dan niet meer aan.
 • Glijdt het masker af of zit het niet goed meer vast, raak dan alleen de zijkanten aan, pas de touwtjes aan of plaats het opnieuw. Was of desinfecteer uw handen nadien.
 • Verwijder het masker via de elastieken of touwtjes zonder de buitenkant van het masker aan te raken.  Desinfecteer of was nadien grondig je handen.
 • Draag hetzelfde masker maximum 8 uur. Is het masker vochtig of vuil vervang het dan eerder.

Wat als u het masker tijdelijk wil afzetten, bijvoorbeeld om te drinken :

Y : Deponeer het op een propere plaats met de buitenkant van het masker naar boven of stop het in een papieren zakje ( bijv. een enveloppe) voor eigen gebruik.

X :  Stop het niet in je jaszak of tas.

! : Wanneer u het masker weer opzet let er dan op dat u de binnenkant niet verwart met de buitenkant.

 • Vermijd zoveel mogelijk om het masker te vaak op en af te zetten. Draag het masker nooit onder uw neus of kin. (! Risico op besmetting !).

Hoe het masker wassen ?

 • Vervang het masker om de 8 uur of om de 4 uur bij intensief gebruik (bijv. voor leraren die ermee lesgeven) of wanneer het vochtig of vuil is.
 • Het masker moet na elk gebruik gewassen worden.
 • Bij sommige maskers kan tussen de laagjes stof een extra filter worden geplaatst. Gooi de niet wasbare filters na gebruik in de vuilnisemmer. Gebruikt u een wasbare filter volg dan onderstaand wasadvies.
 • Was het masker met zeep in de wasmachine op 60°C, samen met de rest van uw was. U kunt het ook afzonderlijk koken in een kookpan. Opteer je voor een handwas bij lagere temperatuur, dan moet u het masker op hoge temperatuur strijken.
 • Het masker enkel strijken of in de droogkast stoppen is onvoldoende ! Dit vervangt absoluut geen wasbeurt.
 • Hebt u een gebruikt of vuil masker aangeraakt om bijv. in de wasmachine te doen, was nadien grondig je handen.
 • Het masker moet volledig droog zijn vooraleer u het opnieuw gebruikt. Het is daarom aangeraden om ten minste twee maskers te hebben.

Gebruikt u een wasbare filter :

 • Laat bij voorkeur de filter in het masker zitten om het te wassen, zo vermijdt je dat je in contact komt met mogelijk aanwezige virussen in de filter.
 • Was de filter elke dag.
 • Laat bij voorkeur aan de lucht drogen of in de droogtrommel.
 • Let op : hittegevoelige filters mogen niet gekookt of gestreken worden! Ze zouden kunnen smelten.

Hoe het mondmasker bewaren ?

 • Laat je maskers niet rondslingeren. Kies een propere plaats om ze op te bergen, bij voorkeur in een afsluitbare stoffen zak die tegelijk met de maskers gewassen kan worden.
 • Was steeds uw handen voordat u een proper masker aanraakt en raak de binnenkant niet aan.

X : Plaats uw masker nooit in de koelkast of diepvries. De kou doodt het virus niet en kan je voedsel besmetten.

INFO COVID-19

14 april 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

SYMPTOMEN VAN COVID-19

Hoofdsymptomen : ++       Komt soms voor : +

(sommige personen besmet met COVID-19 ontwikkelen geen symptomen )

 

 


Als u deze symptomen heeft, bel dan uw huisarts en blijf thuis. Uw arts kan u elektronische voorschriften per mail doorsturen.

Ga niet naar de apotheek maar stuur een familielid indien mogelijk.
Is dit niet mogelijk, neem dan contact op met uw apotheker, hij kan uw bestelling ook thuis bezorgen en sturen een SMS bij het afleveren aan uw deur.

Uw Dynaphar-apotheker 

INFO COVID-19

03 april 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Geneesmiddelen hamsteren is niet nodig...
 

Grieperig gevoel en koorts?

Geef de voorkeur aan paracetamol om de pijn te bestrijden en koorts te verlagen.

Geen paracetamol verkrijgbaar?

In de meeste gevallen bieden andere courante pijnstillers een veilig alternatief, zeker bij mensen zonder chronisch gezondheidsprobleem.

Ben je niet zeker welke pijnstiller voor jou het meest aangewezen is?

Neem telefonisch contact op met je apotheker of arts, hij geeft je advies over jouw specifieke situatie.

Leg géén voorraad aan

De toegang tot geneesmiddelen moet voor iedereen gewaarborgd blijven.
Bedankt om je aankoop van pijnstillers te beperken tot één doos per persoon

Algemene raadgeving

Zet in géén geval je eigen behandeling stop zonder medisch advies.

AFSLANKGEHEIMEN OM ZACHTJES KILO’S WEG TE WERKEN

29 februari 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Tijd om komaf te maken met gepocheerde vis en gestoomde prei. Wil je fun beleven aan afvallen? Probeer dan in de eerste plaats jezelf te ontspannen. Weg met die stress. Herontdek liever het plezier dat de zintuigen je geven.

 

Eet bewust
 

Bewust eten, is dat zo nieuw? Uiteraard niet. Maar na het zoveelste dieet waarmee je je naturel ondermijnt, verlies je op den duur uit het oog wat bewust eten precies betekent. Even het geheugen opfrissen: eet alleen wanneer je honger hebt, kauw langzaam terwijl je bewust de smaak van je eten proeft. Leg je bestek neer van zodra je verzadigd bent. Dan ben je mindful bezig. Mindfulness is een therapie die wetenschappelijk onderzocht en bewezen is. Je leert bewuster met je zintuigen om te gaan. Je voelt je noden, emoties en gedachten beter aan. En zo leer je hoe je je zintuigen kunt bevredigen.

Klinkt moeilijk? Wees gerust, de praktijk is gemakkelijker dan de theorie. Met dit soort ‘dieet’ mag je alles eten. Maar dan wel minder én trager. En bovendien met veel meer plezier. Hoe doe je dat in de praktijk? Voor je je vork naar je mond brengt, kijk je eens goed naar je voedsel: de kleur, de vorm, de textuur, de schikking op je bord. Alleen al daardoor geraak je sneller verzadigd. Neem een voorbeeld aan de Japanners. Die maken ware kunstwerkjes van hun bord, waarop er bovendien weinig eten ligt. Eet daarna mindful, zonder te praten, te lezen of tv te kijken. Proef bewust elke smaak. En let op de textuur van de ingrediënten.

 

Elke druppel helpt
 

Homeopathie alleen, daarmee red je het niet om efficiënt en duurzaam gewicht te verliezen. Maar je kunt er wel je motivatie een flinke duw in de rug mee geven. Dankzij homeopathie kan je ook ontstressen. Bij veel mensen is stress een trigger om suikers te beginnen eten. Homeopathie helpt je om die stress-eetbuien te vermijden.

Homeopathische middelen zijn bovendien zachte medicijnen, zonder bijwerkingen. Ze zijn efficiënter naarmate je ze op maat inneemt. Je homeopaat vraagt je naar de oorzaken van je zorgen, bekijkt je persoonlijkheid en onderzoekt je eetgewoontes. Veel gedoe, zeg je? Er bestaat geen eenvoudig, universeel voorschrift om kilo’s te verliezen. Te veel factoren hebben een invloed op overgewicht. Consulteer een homeopathisch arts of vraag raad aan je apotheker.
 

• Info: Unio Homeoepathica Belgica, www.homeopathy.be.

 

Wis je slechte gewoontes met hypnose
 

Jezelf naar een ‘gewijzigde staat van bewustzijn’ optillen, is eenvoudig. Je doet het meerdere keren per dag. Als je dagdroomt, als je gepassioneerd bent door een boek, ... Allemaal momenten waarop we alles om ons heen vergeten. Tijdens een sessie roept een hypnotherapeut zo’n situatie op. Dan praat hij met een stevige en zachte stem, en doet hij suggesties. Wat zelfhypnose betreft: je kunt jezelf ook naar zo’n toestand leren tillen. Daarvoor is één mini-leersessie al genoeg.

Heb je zorgen over je gewicht? Dan leer je dankzij hypnose te herkennen wat échte honger is. Je leert ontspannen zonder dat je de koelkast hoeft te openen. Negatieve emoties ga je omzetten in positieve energie. Gedachten en woorden dragen een enorme emotionele kracht in zich. Beschouw je een dieet als een bikkelharde strijd tegen frieten en chocolade? Dan ben je al op voorhand verloren. Je wilt toch liever in schoonheid de bovenhand op je kilo’s krijgen?

 

Acupunctuur: de kracht van de naald

Wijze Aziaten weten het: storingen in het lichaam ontstaan wanneer onze interne energie niet meer correct door het lichaam stroomt. De bedoeling van acupunctuur is om de normale energiebanen weer te herstellen. Die lopen langs onze lichaamsmeridianen: virtuele lijnen die overeenkomen met organen – lever, milt, maag, nieren, hart, … De meridianen kunnen ook lichaamsfuncties voorstellen: spijsvertering, ademhaling, … De acupuncturist plaatst naaldjes van 3 tot 4 millimeter in en onder de huid, om het energetisch onevenwicht te herstellen. Zo krijg je fenomenen als ‘stress’ of ‘gewichtstoename’ weer in balans. Met deze therapie stel je je eetlust weer bij, stimuleer je de stofwisseling en maak je een slapende spijsvertering weer wakker.
 

• Info: Belgische Vereniging voor Artsen Acupuncturisten (BVAA), www.acupunctuur.be.

 

Planten in alle vormen
 

Fytotherapie bestaat al langer in de vorm van kruidenthee, capsules en aftreksels. Sommige planten dragen bij aan een slanke lijn door te draineren, door te vermijden dat het lichaam vetten en suikers opslaat, door een opgeblazen gevoel te vermijden, door een verzadigd gevoel te stimuleren, … Gemmotherapie gebruikt plantenknoppen, jonge scheuten en de schors van boomwortels. De zuiverende en vochtafdrijvende kwaliteiten van gemmotherapie zijn al lang gekend, zeker als de natuurlijke bestanddelen afkomstig zijn van berken en lindebomen.

 

Met of zonder dieet?
 

De vraag van één miljoen blijft: "Is die zachte aanpak wel efficiënt om kilo’s kwijt te spelen?”. Sommige artsen raden je aan om minder energie op te nemen en stellen een voedingsschema op. Volgens anderen is het beter om naar je lichaam te luisteren. Dan neem je vanzelf genoegen met minder grote porties en heb je sowieso geen last meer van allerlei eetbuien.